Luuk Schaeffer's profile

Project: De glazen wand

Project: De glazen wand
debriefing

Voor de opdracht “de glazen wand” moet ik een ontwerp maken die op de glazen wanden in de gang van het DDM gebouw past. Het idee is om de creativiteit, diversiteit en de uniekheid van onze opleiding en het SintLucas in het algemeen te weergeven. Hieraan zitten een aantal criteria:
De volgende punten moeten voorkomen in het ontwerp:
Het ontwerp moet 75 tot 115 cm hoog vanaf de grond afgemeten zijn. ( als je een afwijkende lengte wilt gebruiken kan dat in overleg en met goede argumenten.)
De onderwerpen Identiteit, Zelfvertrouwen, en plezier moeten er duidelijk in voorkomen.
groei, eigenheid, zelfvertrouwen, trots en plezier
Ook moet het ontwerp esthetisch zijn om naar te kijken, en moet het niet al te druk of afleidend zijn voor de mensen die in de gesprek ruimtes zitten.
Als jouw ontwerp hieraan voldoet is er de kans om deze op een van de DDM gespreksruimtes te kunnen plakken.
Voordat ik begon had ik wat vragen over het project:

- De lengte van het ontwerp is duidelijk, wat is de maximale breedte?
-Wat word er precies bedoeld met “niet te druk”? (wat telt als te druk en wat niet, er moeten namelijk ook veel kleuren in voor komen naar mijn idee).
-Hoeveel mensen kunnen gekozen worden om het ontwerp op te laten hangen op de wand?
Voorbeelden van vorige jaren?
-Is er een specifieke stijl die aangehouden moet worden? Dus bijv.  simpel, Street art,  cartoon, corporate, realistisch, eigen stijl ?
-Wat is de deadline?

hiervoor plande ik een gesprek met Nicole in.
Na het gesprek met Nicole:
Maximale breedte is er niet precies, het moet iig over de drie wanden getrokken worden.  Je kunt zelf kiezen of het een doorlopend design word, of dat het meerdere opgeknipte blokken worden.
Niet te druk houd in dat het niet te afleidend is voor de mensen die in het kamertje zitten is. Ook bedoelt ze dat het een beetje afschermend is voor de mensen die over de gang lopen (het zijn vergader/ overleg kamers, soms is het niet super fijn als je zwaaiende mensen op de gang hebt staan). Wel is het fijn als de ramen niet volledig bedekt zijn, de open sfeer van het sint Lucas moet wel blijven, en er moet nog genoeg licht binnen komen enz.
Er is maar 1 persoon die gekozen kan worden voor het eindontwerp.
Stijl is er niet precies, maar: gebruik bijv. de sint Lucas huisstijl kleuren. Wees ook niet te specifiek met je stijl: als jij super veel van draken houd en je maakt een draken design representeert dat niet het volledige sint Lucas. Maar wees vooral vrij en creatief in de stijl.
Om een duidelijker beeld te krijgen van wat ik wil maken heb ik een google forums  document naar de leerlingen van DDM gestuurd:
de antwoorden:
abstractheid, kleur en creatieve vrijheid kwam naar mijn mening het meesten naar  voren uit de antwoorden, samen met wat specifiekere objecten, dit heb ik zo veel mogelijk proberen mee te nemen in mijn ontwerpen.
schets fase:
Na het maken van deze schetsen merkte ik dat ik vast begon te lopen. Ik stuurde eerst een terugkoppeling naar Nicole om te vragen voor feedback.  Na een overlegmoment met de rest van de leerlingen met dezelfde opdracht werd de opdracht ook een stuk duidelijker: ik had de grootte van de illustratie verkeerd ingeschat. Door deze nieuwe info werd het project een stuk duidelijker voor mij. Hierna heb ik dus ook vier totaal andere en duidelijkere schetsen gemaakt.
Het idee was om de street art achtige stijl te houden, maar deze steeds anders te laten terug komen om ook de diversiteit en creativiteit van sintlucas weer te geven.

Ik heb deze ontwerpen terug gekoppeld en heb een met wat aanwezigen een go gekregen.
(achtergrond duidelijk en rustig houden)
Groei:
Groei heb ik proberen weer te geven met de groeicyclus van een vlinder, in een schetsige schilderachtige inkleur stijl.
Diversiteit:
Identiteit heb ik proberen weer te geven met verschillende personen, en kleuren. (lekker voor de hand liggend).
Zelfvertrouwen:
Met zelfvertrouwen heb ik een wat abstractere vorm gepakt. Ik heb de letters groots trots opgeblazen en glimmend proberen te lijken, dit vind ik passend bij het concept van zelfvertrouwen. Ook heb ik een kroon en een vogel toegevoegd, dit zijn ook twee symbolen voor trotsheid en zelfvertrouwen.
Plezier:
Plezier heb ik dansend en wild proberen uit te beelden. Ook heb ik het een beetje rauw proberen te houden om een soort vrijheid en plezier in tekenen te weergeven. De letters heb ik de sint Lucas kleuren gemaakt om toch het logo goed terug te laten komen, en de school direct met plezier te koppelen.
Ik vind zelf dat ik deze opdracht veel beter had kunnen doen. Ik denk dat ik te veel vastliep met mijn achterstand op het begin en hierdoor te weinig concepten heb kunnen bedenken. Ook denk ik dat ik dus nog vaker had kunnen terugkoppelen naar de opdrachtgever in de uitwerkfase, ik denk dat mijn ontwerp hierdoor een stuk sterker had kunnen zijn. Ook denk ik dat mijn ontwerp een stuk rustiger had moeten zijn.
Project: De glazen wand
Published:

Owner

Project: De glazen wand

Published:

Creative Fields